Prokurátor pre bývalého riaditeľa prešovského ÚPSVaR navrhol sedemročný trest

01.08.2007 Prešov

Banská Bystrica 1. augusta (TASR) - Úhrnný sedemročný nepodmienečný trest pri uplatnení asperačnej zásady navrhol dnes špeciálny prokurátor pre 52-ročného Eduarda S. , bývalého riaditeľa prešovského Úradu práce, ...
V záverečnej reči pred samosudcom na banskobystrickom pracovisku Špeciálneho súdu konštatoval, že svedkovia aj ostané dôkazy jednoznačne potvrdili, že Eduard S. sa dopustil trestného činu prijímania úplatku a inej nenáležitej výhody a trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa.
\"Zhodne, ako sa vyslovil v záverečnej reči, som toho názoru, že obžalovaný je vinný. Ale záverečný verdikt patrí vysloviť súdu a nie prokurátorovi, \" zdôraznil špeciálny prokurátor.
Eduard S. naopak tvrdí, že spomínaných trestných činov sa nedopustil. Rovnako to tvrdia aj jeho obhajcovia a žiadajú preto svojho klienta spod obžaloby oslobodiť. Podľa nich došlo v tomto prípade k pochybeniu zo strany orgánov činných v trestnom konaní a svedkovia, ktorí vypovedali v neprospech ich mandanta, sú nedôveryhodní a ich výpovede sú rozporuplné. Ani vyhotovené zvukové a obrazové záznamy, ktoré majú usvedčiť Eduarda S. , nedokazujú jeho vinu.
Sudca verdikt v tejto kauze vynesie v pondelok 6. augusta o 13.00 hodine.
\"Počuli ste všetko, aj jednu stranu aj druhú stranu. Ja len verím v spravodlivosť tohto súdu, verím, že spravodlivo rozhodne. Ja som nič neurobil, \" povedal Eduard S.
Obžalovaný, ktorému hrozí až osemročný trest tvrdí, že išlo voči nemu o komplot so zámerom dostať ho z miesta riaditeľa, pretože SDKÚ ho nemala rada. Prokurátor mu však kladie za vinu, že začiatkom februára 2005 žiadal od vtedajšej vedúcej úseku sociálnych vecí a rodiny na detašovanom pracovisku prešovského ÚPSVaR v Sabinove Ľudmily S. a od ďalšej pracovníčky úplatok po 15 000 korún. Sľúbil im za to, že vybaví, aby na ich miesta nebolo vypísané nové výberové konanie. Pritom pripravované zmeny v organizačnej štruktúre pracoviska si mal iba vykonštruovať a oznámiť ich na porade, aby takto od nich získal peniaze.
Bývalý riaditeľ Eduard S. v júli 2004 schválil jednému zamestnancovi odmeny vo výške 20 000 korún a ďalším minimálne dvom podriadeným niekoľko desaťtisícové odmeny. S tým, že mu z nich podstatnú časť odovzdajú.
Ľudmila S. , ktorá začala spolupracovať s políciou ako agent, na súde uviedla, že v septembri 2005 odovzdala Eduardovi S. obálku v ktorej bolo 15 000 korún. Riaditeľ ich vzal, avšak na súde tvrdil, že nešlo o úplatok, ale keďže bol v zlej finančnej situácii, peniaze si od nej iba požičal.
Vtedajšia riaditeľka jedného z odborov na prešovskom ÚPSVaR Gabriela M. , ktorú po zadržaní riaditeľa poverili jeho vedením, na súde uviedla, že odmeny pracovníkom schvaľoval vtedajší riaditeľ. Časť z nich, ako jej to povedal vedúci osobného úseku Jozef U. , vrátili riaditeľovi, ktorý si to vyžadoval. Takýto postup riaditeľa naznačili aj ďalší pracovníci, ktorým schválil odmeny, čo však Eduard S. popiera.
 

Vyberte región

mark